מחקר חדש רותם בינה מלאכותית ותצלומי לוויין כדי לחשוף את טביעת הרגל המתרחבת של הפעילות האנושית בים

מחקר חדש רותם בינה מלאכותית ותצלומי לוויין כדי לחשוף את טביעת הרגל המתרחבת של הפעילות האנושית בים

המחקר מגלה כי 75% מספינות הדיג התעשייתיות בעולם מוסתרות מעין הציבור

וושינגטון, 3 בינואר 2024, (GLOBE NEWSWIRE) :

מחקר חדש שפורסם היום בכתב העת Nature מציע מבט חסר תקדים על השימוש התעשייתי שלא מופה עד כה באוקיינוס וכיצד הוא משתנה.

המחקר פורץ הדרך, בהובלת Global Fishing Watch, משתמש בלמידת מכונה ובתמונות לוויין כדי ליצור את המפה הגלובלית הראשונה של תנועת כלי שיט גדולים ותשתיות ימיות, ומצא כמות יוצאת דופן של פעילות שבעבר הייתה "חשוכה" למערכות ניטור ציבוריות.

הניתוח מגלה כי כ-75% מספינות הדיג התעשייתיות בעולם אינן מנוטרות באופן ציבורי, כאשר חלק גדול מהדיג מתרחש סביב אפריקה ודרום אסיה. יותר מ-25% מפעילות כלי התחבורה והאנרגיה נעדרים גם ממערכות המעקב הציבוריות.

"מהפכה תעשייתית חדשה צצה בים שלנו מבלי שיבחינו בה – עד כה", אמר דיוויד קרודסמה, מנהל המחקר והחדשנות ב-Global Fishing Watch והמחבר הראשי של המחקר. "ביבשה יש לנו מפות מפורטות של כמעט כל כביש ובניין על פני כדור הארץ. לעומת זאת, הצמיחה באוקיינוס שלנו נסתרה במידה רבה מעין הציבור. מחקר זה מסייע לחסל את השטחים המתים ולשפוך אור על היקף ועוצמת הפעילות האנושית בים".

חוקרים מ-Global Fishing Watch, אוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון, אוניברסיטת דיוק (Duke), אוניברסיטת סנטה ברברה ו-SkyTruth ניתחו 2 מיליון ג‘יגה-בייט של תצלומי לוויין בין השנים 2017-2021 כדי לאתר כלי שיט ותשתיות ימיות במימי החוף על פני שש יבשות שבהן מרוכזת יותר משלושה רבעים מהפעילות התעשייתית.

על ידי סינתזה של נתוני GPS עם חמש שנים של מכ"ם ותמונות אופטיות, החוקרים הצליחו לזהות כלי שיט שלא הצליחו לשדר את מיקומם. באמצעות למידת מכונה, הם הסיקו אילו מכלי השיט הללו ככל הנראה עסקו בפעילות דיג.

"מבחינה היסטורית, פעילות כלי השיט תועדה בצורה גרועה, מה שהגביל את הבנתנו כיצד נעשה שימוש במשאב הציבורי הגדול ביותר בעולם – האוקיינוס", אמר המחבר הראשי פרננדו פאולו, מהנדס למידת מכונה בכיר ב-Global Fishing Watch. "על ידי שילוב של טכנולוגיית חלל עם למידת מכונה מתקדמת, מיפינו פעילות תעשייתית לא גלויה בים בקנה מידה שמעולם לא נעשה בעבר".

בעוד שלא כל הספינות מחויבות על פי חוק לשדר את מיקומן, כלי שיט הנעדרים ממערכות ניטור ציבוריות, המכונים לעתים קרובות "ציים אפלים", מציבים אתגרים גדולים להגנה וניהול משאבי טבע. החוקרים מצאו ספינות דיג חשוכות רבות בתוך אזורים ימיים מוגנים רבים, וריכוז גבוה של כלי שיט במימי מדינות רבות, שבעבר הראו פעילות מועטה עד אפסית של כלי שיט על ידי מערכות ניטור ציבוריות.

"נתונים הזמינים לציבור מצביעים בטעות על כך שבאסיה ובאירופה יש כמויות דומות של דיג בגבולותיהן, אך המיפוי שלנו מגלה כי אסיה שולטת - על כל 10 ספינות דיג שמצאנו על המים, שבע היו באסיה ורק אחת הייתה באירופה", אמרה אחת ממחברות המחקר, ג‘ניפר ריינור, עוזרת פרופסור לכלכלת משאבי טבע באוניברסיטת ויסקונסין-מדיסון. "על ידי חשיפת כלי שיט אפלים, יצרנו את התמונה הציבורית המקיפה ביותר של הדיג התעשייתי העולמי הזמין".

המחקר מראה גם כיצד הפעילות האנושית באוקיינוס משתנה. במקביל למגפת הקורונה, פעילות הדיג בעולם צנחה בכ-12%, עם ירידה של 8% בסין וירידה של 14% במקומות אחרים. מנגד, פעילות כלי התחבורה והאנרגיה נותרה יציבה.

פיתוח האנרגיה בים זינק במהלך תקופת המחקר. מבני הנפט גדלו ב-16%, בעוד טורבינות הרוח יותר מהכפילו את עצמן. בשנת 2021, מספר הטורבינות עלה על מספר פלטפורמות הנפט. אנרגיית הרוח הימית של סין רשמה את הצמיחה המרשימה ביותר, וגדלה פי תשעה בין 2017 ל-2021.

"טביעת הרגל של האנתרופוקן כבר אינה מוגבלת לטרה פירמה", אמר פטריק האלפין (Patrick Halpin), פרופסור לאקולוגיה גאו-מרחבית ימית באוניברסיטת Duke. "ראייה מלאה יותר של תיעוש האוקיינוסים מאפשרת לנו לראות צמיחה חדשה ברוח, חקלאות ימית וכרייה ימית, שמתווספת במהירות לפעילויות מבוססות של דיג תעשייתי, ספנות ונפט וגז. העבודה שלנו מגלה שהאוקיינוס הגלובלי הוא סביבת עבודה תעשייתית עמוסה, צפופה ומורכבת של הכלכלה הכחולה הצומחת".

המחקר מדגיש את הפוטנציאל של טכנולוגיה חדשה זו להתמודדות עם שינויי האקלים. מיפוי כל תנועת כלי השיט ישפר את האומדנים של פליטות גזי החממה בים, בעוד מפות של תשתיות יכולות לסייע בפיתוח הרוח או לסייע במעקב אחר הידרדרות ימית הנגרמת על ידי חיפושי נפט.

"זיהוי תשתיות ימיות הוא קריטי להבנת ההשפעות והמגמות של פיתוח אנרגיה ימית, והוא נתון חיוני לעבודה שלנו לזהות אירועי זיהום ים ולדרוש מהגורמים האחראים לתת דין וחשבון", אמר כריסטיאן תומאס, מהנדס גיאו-מרחבי ב-SkyTruth.

הנתונים הפתוחים והטכנולוגיה המשמשים במחקר יכולים לסייע לממשלות, חוקרים והחברה האזרחית לזהות נקודות חמות של פעילות בלתי חוקית פוטנציאלית, לקבוע היכן ספינות דיג תעשייתיות עשויות לפלוש לשטחי דיג מלאכותיים, או פשוט להבין טוב יותר את תנועת כלי השיט במימיהם.

"בעבר, סוג זה של ניטור לווייני היה זמין רק למי שיכול היה לשלם עבורו. עכשיו זה זמין באופן חופשי לכל האומות", סיכם קרודסמה. "מחקר זה מסמן את תחילתו של עידן חדש בניהול אוקיינוסים ובשקיפות".

המחקר התאפשר הודות לתמיכתם הנדיבה של Bloomberg Philanthropies,  National Geographic Pristine Seas ו- Oceankindושותפתנו הטכנולוגית Google. כזוכה בפרס The Audacious Project, יוזמת מימון משותפת שמזרזת השפעה חברתית בקנה מידה גדול, Global Fishing Watch מסוגלת לקדם את היישום של עבודה חדשנית זו.

הערות לעורכים:

*הורידו תצוגות חזותיות ונתונים תומכים לעיתון כאן: ערכת מדיה

*הורידו את הנתונים בכתובת: https://globalfishingwatch.org/datasets-and-code 

*ספקי נתונים: מחברי המחקר מבקשים להכיר בתרומתם של ספקי הטכנולוגיה והנתונים הבאים; AIS: Spire, ORBCOMM; מכ"ם ותמונות אופטיות: סוכנות החלל האירופית (ESA); ומשאבי מחשוב: Google / Earth Engine.

Global Fishing Watch הוא ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח המוקדש לקידום הממשל הימי באמצעות שקיפות מוגברת של הפעילות האנושית בים. על ידי יצירה ושיתוף פומבי של תצוגות חזותיות של מפות, נתונים וכלי ניתוח, אנו שואפים לאפשר מחקר מדעי ולשנות את האופן שבו האוקיינוס שלנו מנוהל. אנו מאמינים שפעילות אנושית בים צריכה להיות נחלת הכלל על מנת לשמור על האוקיינוס הגלובלי לטובת הכלל. 

קבצים מצורפים

מפה אזורית - הים הצפוני

מפה עולמית של תשתיות ימיות, 2021-2017

למידע נוסף:

 

Sarah Bladen

Global Fishing Watch

+44 79 20333832

sarah.bladen@globalfishingwatch.org

 

Lisa Tossey

Global Fishing Watch

+1 302 4486638

lisa.tossey@globalfishingwatch.org

 

*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GlobeNewswire